KOJI SU SIMPTOMI GOJAZNOSTI I KAKO IH KONTROLISATI

Gojaznost kod žena vodi do gomilanja masnog tkiva oko stomaka što predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti, visoki pritisak i dijabetes. Oni koji su gojazni kao deca imaju veće šanse da budu gojazni kao odrasle osobe.

Gojaznost znači da imamo previše sala. To nije isto kao biti predebeo. Osoba s viškom kilograma teži više nego bi trebalo u odnosu na težinu svojih kostiju, mišića, masti i vode u telu. A kod gojaznosti se radi o akumulaciji abnormalnih količina masti. Ljudi se smatraju gojaznima kada je njihov indeks telesne mase veći od 30, dok se normalni indeks telesne mase kreće između 25 do 30.

Indeks telesne mase je težina tela podeljena kvadratom visine i izražava se u kilogramima po metru. Zbog nemogućnosti da odole emocionalnim signalima i nekontroliranom jedenju, gojaznost za 60 odsto više pogađa žene nego muškarce. Genetika, kalorijska neravnoteža i loš izbor načina života su neki od brojnih razloga gojaznosti kod žena. Višestruke trudnoće i današnji način života koji podrazumeva mnogo sedenja, u poređenju sa životom nekoliko decenija unazad, rezultira porastom broja gojaznih žena.

Konkretni simptomi gojaznosti

Gojaznost kod žena vodi do gomilanja masnog tkiva oko stomaka što predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti, visoki pritisak i dijabetes. Oni koji su gojazni kao deca imaju veće šanse da budu gojazni kao odrasle osobe. Steroidi i još neki lekovi mogu da imaju štetan uticaj na težinu i mogu dovesti do gojaznosti. Glavni problem je konzumiranje hrane koja ima puno kalorija i nedostatak fizičke aktivnosti koja bi uticala na sagorevanje viška kalorija. Takođe, žene koje imaju sporiji metabolizam imaju više problema sa održavanjem težine.

Simptomi gojaznostu su poremećen san, kratkoća daha, žučni kamen, proširene vene, apneja u snu… Indeks telesne mase koristi se za dijagnozu gojaznosti, pa ako je viši od 30, osoba se smatra gojaznosm. Postoji i instrument – kalibarski šestar – kojim se može izmeriti telesna mast merenjem debljine kože.

Kako je uspešno kontrolisati?

Gojaznost se može kontrolisati povećanjem telesne aktivnosti i redukcijom unosa kalorija. Potrebna je prilagođena dijeta koja sadrži zdrave monozasićene i polizasićene masti.

Ugljeni hidrati i nezdrave masti moraju se smanjiti, a unos hrane bazirane na kalcijumu kao kelj, brokoli, losos, kupus, mora se povećati. U ishranu treba uvrstiti žitarice od celog zrna, semenke i lisnato povrće. Redovno kretanje i vežbanje od 60 minuta što više dana nedeljno čuva od gojaznosti.

NAUČNICI POTVRDILI: Dužina sna utiče na gojaznost!

Spavate manje od šest ili više od 10 sati? To nikako nije dobro, pokazalo je novo istraživanje, u kojem se navodi da premalo ili previše sna, stvara rizik od metaboličkog sindroma, a koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, ali i prekomerne mase oko struka, popularni “šlauf” i visokog holesterola.

Stres vodi u gojaznost

Osobe koje su dugo izložene stresu imaju više šansi da steknu višak kilograma, tvrde naučnici

Listi štetnih posledica stresa naučnici su dodali još jednu – veću sklonost gojaznosti. Osobe koje su duži vremenski period izložene stresu imaju više šansi da steknu višak kilograma. Stres su određivali na osnovu nivoa kortizola, hormona nadbubrežne žlezde, poznatog i kao hormon stresa.

Oslobađanje kortizola u krvotok pojačano je u stresnim situacijama. Osim suzbijanja upala i regulisanja krvnog pritiska, ovaj hormon odgovoran je i za promene u nivou šećera u krvi. Kako navode stručnjaci, on igra važnu ulogu u regulisanju metabolizma, strukturi tela i akumulaciji masnih naslaga.

Iako se nivo kortizola najčešće određuje iz krvi, urina ili iz pljuvačke, gde njegov nivo varira u zavisnosti od doba dana, ishrane, iznenadnih stresnih situacija, ovi naučnici su količinu utvrđivali iz dlake kose kako bi dobili pouzdanije podatke o nivou dugoročnog stresa. Rezultat ukazuje na to da hronično visok nivo kortizola može da igra ulogu u regulisanju telesne težine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*