ŠTA JE GLAVNI KRIVAC ŠTO SE S GODINAMA LAKŠE GOJIMO?

Mnogi su imali prilike da se uvere u činjenicu da s godinama postaje teže skinuti višak kilograma, a naročito je tečko da izgubljene kilograme ne vratimo ponovo. Jeste li se ikada zapitali zašto se s godinama lakše gojimo?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih s godinama lakše dobijamo kilograme, ali najveći razlog je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka.

Deo definisane mišićne mase najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo više kalorija sagoreti. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30-e godine, a taj proces ubrzava se oko 40-e godine. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu trebaće manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo.

Uz gubljenje mišićne mase krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje, kada starimo, su i hormonalne promene, veća sklonost pasivnom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obveza.

 

10 namirnica koje nikako ne smete jesti ako želite RAVAN STOMAK!

Vežbanje će vam osigurati mišiće, ali ako se nezdravo hranite teže ćete postići ono čemu težite

Ako želite ravan trbuh, a pogotovo vidljive mišiće i popularni “six pack” važno je i šta jedete. Vežbanje će vam osigurati mišiće, ali ako se nezdravo hranite teže ćete postići ono čemu težite.

Reč je o hrani i sokovima koje telo teško probavlja zbog čega se kilogrami lakše nakupljaju. Ako redovito vežbate, a svejedno nemate ravan trbuh, izbacite ove skupine namirnica:

1. Rafinisane žitarice

Reč je o tzv. belim žitaricama – belom pirinču, belom hlebu, beloj testenini. Zamenite ih sa smeđim pirinčem, integralnim hlebom i testeninom, ili ponekad umesto testenine odaberite zdravije opcije.

2. Krompir

Ova namirnica se najviše povezuje s gojenjem. Bez obzira kako je pripremljen- pržen ili kuvan, značajno povećava kilažu posle dužeg konzumiranja.

3. Crveno i prerađeno meso

Dokazano goji, teže se vari i preporučuje se njegovo izbegavanje, ako želite da smršate.

4. Slatki kremovi

Dodaju ekstra kalorije u malim dozama, a sadrže trans masti koje su vrlo štetne. Izbegavajte šlag, kremove na bazi pavlake, dodatne kremove na kolačim ai slično. Oni dokazano nakupljaju masti na trbuhu.

5. Dijetalni sokovi

Veštački zaslađivači – saharin, aspartam i sukraloza čine insulinski otpor slabijim zbog čega telo lošije reaguje i probavlja glukozu, a to vodi nakupljanju kilograma.

6.Hrana u konzervi

Pašteta, mesni odrezak i druga hrana iz konzerve se brzo i lako sprema, ali bolje je da je ne jedete često jer je puna konzervansa, a i kilogrami se povećavaju.

7.Puter

Mlečni proizvodi poput putera i sireva imaju veliki uticaj na povećanje kilaže. Naravno, u ovu grupu ne spadaju svi mlečni proizvodi, pa je tako navedeno da osobe koje redovno uzimaju jogurt održavaju istu kilažu godinama.

8.Pomfrit

Ako ste obožavalac prženih krompirića obratite pažnju na podatak da oni koji jedu pomfrit često, za četiri godine dobiju tri kilograma viška.

9.Gazirani sokovi

Gazirani sokovi goje više i od običnih sokova

10.Pržene namirnice

Pržena hrana najviše utiče na povećanje telesne mase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*